Indian Constitution / Indian Polity MCQ Objective Questions for Exam-300 Very Important Questions.

Indian Constitution Committee- Objective Type Question.

INDIAN CONSTITUTION

1. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up
(a) Through a resolution of the provisional government
(b) By the Indian National Congress
(c) Under the Indian Independence Act, 1947
(d) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
Answer: D

2. Who among the folowing was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian
Constution
(a) Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) Tej Bahadur Sapru
(d) B.R. Ambedkar
Answer: B.R. Ambedka

3. The Constituent of India was enacted by a Constituent Assembly set up
(a) By the Indian National Congress
(b) Through a resolution of the provisional government
(c) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
(d) Under the Indian Independence Act, 1947
Answer: Under the Cabinet Mission Plan, 1946

4. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in
July 1946?
(a) K.M. Munshi
(b) J.B. Kripalani
(c) Mahatma Gandhi
(d) Vallabhbhai Patel
Answer: Mahatma Gandhi

5. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed ?
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Mountbatten Plan
(d) Cripp’s Mission
Answer: Cabinet Mission Plan

6. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in
legislation ?
(a) Indian Councils Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Councils Act, 1909
(d) Govt of India Act, 1919
Answer: Govt. of India Act, 1935

7. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Asembly of India ?
(a) Sachchidananda Sinha
(b) P. Upendra
(c) B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer: Sachchidananda Sinha

8. The idea of the Constitution of India was first of all given by
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Shri M.N. Roy
(d) Mahatma Gandhi
Answer: Shri M.N. Roy

9. The idea of the Constitution of India was first of all given by
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Shri M.N. Roy
(d) Mahatma Gandhi
Answer: Shri M.N. Roy

10 The idea of the Constitution of India was first of all given by
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Shri M.N. Roy
(d) Mahatma Gandhi
Answer: Shri M.N. Roy

11 The members of the Constituent Assembly were
(a) Elected by Provincial Assemblies
(b) Only representatives of the princely states.
(c) Elected directly by people.
(d) Nominated by the government.
Answer: Elected by Provincial Assemblies

12 The Indian Constitution was enforced on
(a) 15th Aug, 1947
(b) 26th Nov, 1949
(c) 26th Jan, 1950
(d) 30th Jan, 1950
Answer: 26th Jan, 1950

13. The Constitution of India was adopted by the
(a) Parliament of India
(b) Constituent Assembly
(c) Governor General
(d) British Parliament
Answer: Constituent Assembly

14. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) About 6 months in 1949
(b) About 2 years since Aug 15, 1947
(c) Exactly a year since Nov 26, 1948
(d) About 3 years since Dec 9, 1946
Answer: About 3 years since Dec 9, 1946( 2year 11Month and 18 Days)

15. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) Dr. B.R. Ambedkar
Answer: Dr. Rajendra Prasad

16. The Constitution names our country as
(a) Bharat
(b) Aryavarta
(c) Hindustan
(d) India, that is Bharat
Answer: India, that is Bharat

17. The Cabinet Mission to India was headed by
(a) Stafford Cripps
(b) Hugh Gaitskell
(c) A.V. Alexander
(d) Lord Pethick Lawrence
Answer: Lord Pethick Lawrence

18. Cripps Mission visited India in
(a) 1927
(b) 1946
(c) 1939
(d) 1942
Answer: 1942

19. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) B.N. Rao
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: Jawaharlal Nehru

20. Chairman of Constitution Drafting Committee at the time of independence was
(a) Sardar Patel
(b) B.R. Ambedkar
(c) S. Radhakrishnan
(d) J.L. Nehru
Answer: B.R. Ambedkar

21. The demand for a Constitution made by the people of India without outside
interference was officially asserted by the National Congress in
(a) 1939
(b) 1942
(c) 1935
(d) 1929
Answer: 1935

22. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946
(b) 3rd June, 1947
(c) 20th February, 1947
(d) 9th December, 1946
Answer: 9th December, 1946

23. In 1938, who among the following definitely formulated his demand for a Constituent
Assembly elected on the basis of adult franchise ?
(a) C.R. Das
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: Jawaharlal Nehru

24. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31st
October, 1947, its reduced membership was
(a) 331
(b) 299
(c) 311
(d) 319
Answer: 299

25. The Constituent Assembly of India comprised of:
a) 292 members from British provinces, 4 from Chief Commissionaires and 93 from Princely
States
b) 294 members from British provinces, 4 from Chief Commissionaires and 91 from princely
States
c) 291 members from British provinces, 3 from Chief Commissionaires and 95 from princely
States
d) 292 members from British provinces, 5 from Chief Commissionaires and 92 from princely
States.
Ans A

27. Total Number of Members Elected for the Constituent Assembly of India?

(a) 385
(b) 299
(c) 311
(d) 319
Answer: 385

28. For the philosophy underlying our Constitution, the historic Objectives Resolution was
moved in the Constituent Assembly on 22nd January, 1947 by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer; Jawaharlal Nehru

29. The Indian Constitution was enforced on
(a) 15th Aug, 1947
(b) 26th Nov, 1949
(c) 26th Jan, 1950
(d) 30th Jan, 1950
Answer: 26th Jan,

30. The first session of the Constituent Assembly was held in
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Calcutta
(d) New Delhi
Answer: New Delhi

Fundamental Rights- Objective Questions.

Important- Part-III of the Indian Constitution deals with fundamental rights from Articles 12 to 35. Part-III that is Fundamental rights is described as Magna Carta of the Indian constitution.

Fundamental Rights in Indian Constitution

31 Which of the following amendments to the Indian Constitution has made Right to Education a
Fundamental Right?
a) 92nd b) 94th c) 93rd d) 91st
Ans C

32. Right to privacy as a Fundamental Right is implied in
a) Right to Freedom b) Right to Life and personal Liberty
c) Right to Equality d) Right against Exploitation
Ans B

33. Which one of the following Articles of the Constitution of India safeguards the rights of
Minorities to establish and run educational institutions of their own liking?
a) Article 19 b) Article 29 c) Article 30 d) Article 31
Ans C

34. Which of the following amendments took away the right to property from the list of the
fundamental rights?
a) 42nd b) 44th c) 45th d) 43rd
Ans B

35. Article 30 of the Indian Constitution deals with the
a) Freedom of conscience
b) Right to propagate religion
c) Rights of minorities to establish and manage educational institutions
d) Cultural and educational right of the majority community
Ans C

36. Fundamental rights guaranteed in the Indian Constitution can be suspended only by
a) A proclamation of an emergency b) An Act passed by the Parliament
c) An amendment of the Constitution d) The judicial decision of the Supreme
Court
Ans A

37. Right to education relates to
a) Article 19 b) Article 20 c) Article 21 d) Article 21A
Ans D

38. Right to education is a
a) Fundamental right b) Legal right
c) Natural right d) Neither fundamental nor legal right
Ans A

39. Article 14-18 of the Constitution deal with
a) Right to equality b) Right to Assembly
c) Right to Property d) Right to Expression
Ans A

40. Righty to Property is now a
a) Legal Right b) Fundamental Right c) Executive Law d) Directive
Principle
Ans A

41. Which among the following is not among six fundamental rights provided by Constitution?
a) Right to equality b) Right to Protest
c) Right against exploitation d) Right to freedom of religion
Ans B

42. Which Article ensures abolition of Untouchability?
a) Article 16 b) Article 17 c) Article 18 d) Article 19
Ans B

43. Which article ensures Abolition of Titles?
a) Article 16 b) Article 17 c) Article 18 d) Article 19
Ans C

44. Abolition of Untouchability deals with
a) Art.17 b) Art.32 c) Art.14 d) Art.18

Ans. A

45. The idea of Fundamental Rights was adopted from
a) Greece b) America c) Australia d) Finland
Ans B

46. Fundamental Rights are incorporated in which part of the Constitution?
a) Part III b) Part II c) Part IV d) Part IX
Ans A

46. Which part is described by Dr.Ambedkar most criticized part of the Constitution?
a) Part III b) Part II c) Part IV d) Part IX
Ans A

47. Which Fundamental Right deleted by 44th Constitutional amendment?
a) Right to equality b) Right to Assembly
c) Right to Property d) Right to Expression
Ans C

48. Which of the following Fundamental rights is guaranteed only to the citizens
a) Equality before law b) Freedom of speech and expression
c) Right to life and liberty d) Right to freedom of religion
Ans B

49. Minority rights are given in
a) Article 25-28 b) Article 29 and 30 c) Article 31 d) Article
32
Ans B

50. Which Article is related to Equality before law?
a) Art 13 b) Art 14 c) Art 15 d) Art 16
Ans B

51. Which article was known as ‘seven freedoms’ in our constitution
a) Art. 17 b) Art. 32 c) Art. 19 d) Art. 18
Ans C

52. Which article provides protection against arrest and detention
a) Art.22 b) Art.32 c) Art.19 d) Art.21A
Ans A

53. Right to vote and to be elected in India is a
a) Fundamental Right b) Constitutional Right c) Natural Right d) legal Right
Ans B

54. Article 15 deals with
a) Equality before law b) Equality of opportunity
c) Prohibition of discrimination d) Equality of Expression
Ans C

55. Freedom of Expression deals with
a) Art.17 b) Art.32 c) Art.19 d) Art.18
Ans C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *